Garance vrácení peněz

Jak změřit vlhkost zdiva

Orientačně změřit vlhkost zdiva u vás doma či v bytě zvládne každý. Stačí k tomu vrtačka, váha a trouba. Zjistěte vlhkost vašich zdí už v pěti krocích.
Jak změřit vlhkost zdiva

Nevíte, jestli by bylo vhodné řešit vlhkost ve vašem zdivu, ale nechcete zprvu vynakládat peníze? Tento způsob měření je jednoduchý, rychlý a finančně nenákladný, avšak vytváří pouze přibližný a orientační obraz vlhkosti zdiva. To může být prospěšné právě v momentě, kdy se rozhodujete, zda podniknout nějaké kroky v tomto směru.

Ke zjištění skutečných a přesných hodnot výše vlhkosti je vhodné využít kvalifikovaných a certifikovaných odborníků s odpovídajícími přístroji, třeba i jako součástí montáže některého z našich přístrojů DryPol® na odstranění vlhkosti zdiva.

Co budete potřebovat ke změření vlhkosti zdiva?

  • vrtačku s příklepem a vrtákem o délce 8–12 milimetrů
  • váhu s váživostí od 1 gramu
  • elektrickou nebo plynovou troubu (ne mikrovlnnou nebo horkovzdušnou)

Jak orientačně změřit vlhkost ve zdivu?

1. Vyvrtejte vlhké zdivo

V místě postiženém vlhkostí odvrtejte omítku (omítka se neměří), udělejte do zdiva (cihly, vepřovice, pískovce, opuky atd.) zhruba 5–15 centimetrový vrt a vyvrtané vlhké zdivo zachyťte např. na lopatku:

  • V nadzemních částech budovy vrtejte nejlépe cca 10 centimetrů nad podlahou.
  • Ve sklepních prostorech vrtejte cca uprostřed výšky zdí (nebo výše).

2. Zvažte vlhké zdivo

Vyvrtané vlhké zdivo vložte na ohnivzdornou misku (miska musí snést vypékání, takže zvolte třeba porcelán, varné sklo nebo kov) a co nejpřesněji navažte přesně 20 gramů vlhkého zdiva.

I menší odchylka nebo nepřesnost ve vážení razantně zkreslí konečný výsledek, proto čím přesněji budete vážit, tím přesnější bude konečný výsledek. Také v průběhu procesu nezapomeňte odečíst váhu misky.

3. Vlhké zdivo vypečte v troubě

Vyvrtané zdivo vložte i s miskou do trouby předehřáté na 120 °C. Troubu zavřete a vypečte vyvrtané zdivo po dobu 15 minut při teplotě 120 °C. Po této době misku vyjměte a nechte vychladnout.

4. Zvažte vysušené zdivo

Vyvrtané a již vysušené zdivo vložte i s miskou na váhu a opět co nejpřesněji zvažte.

Stejně jako v předchozích krocích – čím přesněji budete vážit, tím přesnější bude konečný výsledek a sebemenší odchylka nebo nepřesnost ve vážení razantně zkreslí konečný výsledek. Taktéž nezapomeňte odečíst váhu misky. Výsledek vážení si zapište, budete ho nyní potřebovat.

5. Vypočtěte vlhkost ve zdivu

Základní vzorec pro výpočet váhové vlhkosti zdiva je následující:

původní váha vlhkého zdiva − váha vysušeného vlhkého zdiva
původní váha vlhkého zdiva

× 100 = XY % váhové vlhkosti

Modelovým příkladem jsou hodnoty z ilustračních obrázků našeho návodu:

20 − 18,5
20

× 100 = 7,5 % váhové vlhkosti

Výsledek ve formě procentuálního vyjádření váhové vlhkosti vyhodnoťte srovnejte s dále popsanými hodnotami a normami. Pokud je vaše váhová vlhkost vyšší než udávaná norma, pak je vhodné vyhledat odbornou pomoc a začít řešit vlhkost zdiva.

Chci vyřešit vlhkost zdiva Elektrofyzika - e-mail

V opačném případě je vaše zeď v pořádku a nevyžaduje v současnosti zvláštní péči.

Jaké jsou normy vlhkosti zdiva?

Pro obvodové zdivo nadzemních částí stavby, příčky, příčky ve sklepech nebo suterénních prostorech se hodnoty udávané pro zdravé a suché zdivo pohybují okolo 3–4 % váhové vlhkosti. Na ilustračním obrázku je toto zdivo označeno zeleně.

Pro sklepní obvodové zdivo podzemních částí stavby mimo příček (např. suterénní prostory, sklepy) a každé zdivo přiléhající k zemině (včetně nadzemních částí stavby) se hodnoty udávané pro zdravé a suché zdivo pohybují kolem 6,5 % váhové vlhkosti. Na ilustračním obrázku je toto zdivo označeno modře.

Další upozornění

Při měření vlhkosti zdiva je nutné co nejpřesněji dodržet celý postup. Pro co nejlepší výsledky proto doporučujeme několik bodů:

  • Při nesprávném vážení vzorků zdiva může dojít při výpočtu k velké nepřesnosti konečného výsledku. Je vhodné použít přesnou digitální váhu s rozlišením od 1 gramu.
  • Proveďte souběžně dvě měření ze zhruba stejného místa ve vlhké zdi pro přesnější obraz o výši vlhkosti ve vašem zdivu.
  • Ve zdivu se mohou vyskytovat solné kapsy, které zkreslují výsledek. V případě vysoké hodnoty naměřené ve zdivu opakujte vrtání o cca 30 cm vlevo nebo vpravo od původního vrtu. Pokud je druhý vzorek již v pořádku, je zdivo suché a výsledek zkreslila právě solná kapsa, do které jste se zrovna navrtali.

Výsledky takového měření tzv. podomácku jsou pouze hrubé a orientační. V průběhu měření vlhkosti může dojít k několika chybám, což vede k nepřesnostem a odchylkám.

Jednoznačně proto doporučujeme využít kvalifikovaných a zkušených odborníků, kteří provádějí měření vlhkosti zdiva osvědčeným a zaručeným způsobem pomocí certifikovaných a státem kalibrovaných nástrojů. Při pořízení našeho přístroje DryPol® systém i s instalací naší firmou je takové odborné měření vlhkosti zdiva součástí.

Jak změřit vlhkost zdiva

Články z blogu

Pomoc! Bydlí u mě v domě vlhkost
Zvýšená vlhkost v domě je nepříjemný problém, se kterým se potýká nemálo rodin a firem. Téma je ovšem komplexnější, než by se na první pohled mohlo zdát.
Samoinstalace systému DryPol®
Nevíte si rady, jak nainstalovat náš přístroj odstranění vlhkosti DryPol®? Připravili jsme pro vás jednoduchý fotonávod, kterého se můžete krok po kroku držet.
Jak na izolaci základů obvodového vlhkého zdiva
Zjistili jste, že váš dům má špatně izolované základy, což se projevuje prostupováním vlhkosti do zdiva a s tím spojenými problémy? Díky moderním technologiím dnes lze vyřešit i tento palčivý problém, který je důsledkem špatně provedené izolace při stavbě rodinných domů, bytových domů, chat i jiných nemovitostí. Pojďte se s námi podívat na možnosti dodatečné izolace základů obvodového vlhkého zdiva.
Potřebujete poradit?

Potřebujete poradit, jak vysušit dům? Nebo vás zajímají podrobnosti o systému DryPol®? Nabízíme nezávaznou konzultaci zdarma.

Napište nám své číslo a náš expert na sanaci se Vám ozve zpět hned, jak to půjde.

Close icon

Nezávazný dotaz / Poptávka

Odesláním souhlasíte s využitím vložených kontaktů pro oslovení s odpovědí na Vaše dotazy naší firmou nebo s námi spolupracujícími firmami ve Vašem regionu.
Close icon

Chcete se stát partnerem?